Reisverslag teamweekend Achterhoek, 31 mei t/m 2 juni

In het weekend van 31 mei t/m 2 juni 2019 is het Habitusteam de natuur van de Achterhoek ingetrokken. Natuurlijk voor de gezelligheid, maar ook zeker om onze soortenkennis aan te vullen. Voorafgaand aan het teamweekend hebben onze ecologen bedacht welke soorten zij graag zouden willen zien. Enkele soorten zijn de boomkikker, de kraanvogel en de oehoe. Ben je benieuwd of het ons is gelukt om deze soorten te vinden? Lees dan ons reisverslag.

 

Vrijdag: Winterswijk, Korenburgerveen en Eibergen

Na een kop koffie of thee te hebben gedronken in Winterswijk, zijn we naar onze eerste bestemming gegaan: het Korenburgerveen. Het Vragenderveen, dat onderdeel is van het Korenburgerveen, kenmerkt zich door een enorm gevarieerd veenlandschap. Hoogveenlandschap is relatief schaars: Nederland telt nog maar honderd hectare levend hoogveen. Dankzij een groots herstelplan van Natuurmonumenten, groeit het veen langzaam weer aan en ontstaat er nieuw veen. Een mooi gebied om te ontdekken.

 

 

Vlonderpad

 

De meesten van ons waren meteen aan de rand van het Korenburgerveen uren zoet met het herkennen van de aanwezige flora en fauna. Met verrekijkers en camera’s op zak, werd de natuur uitvoerig bekeken en vastgelegd. Een aantal diersoorten die we hebben gezien, zijn: bonte dikkopje, de poelkikker en de rozenkever. Het bont dikkopje is een zeldzame en bedreigde dagvlinder. We zagen ook mooie planten, zoals roze winterpostelein en de egelboterbloem.

 

 

Bont dikkopje, groene kikker spec.

 

Sommigen hadden zin in een stevige wandeling en hebben de wandelroute van tien kilometer gelopen. Deze wandeling leidde ons door bloemrijke graslanden, zompige oevers en uitgestrekte weilanden. We hoorden vogels als de grasmus en de geelgors. Ook zagen we reeën, de driehoornmestkever, paarsblauwe korenbloemen en een landkaartje. Een landkaartje is een wat kleinere vlinder met een gedetailleerde tekening. Het leuke aan deze wandeling was dat de route niet zo duidelijk was afgezet, wat het tot een mooie ontdekkingstocht maakte.

 

 

Driehoornmestkever, korenbloem

 

 

Landkaartje, ree

 

Tegen het einde van de middag zijn we naar onze bungalows gegaan en hebben we met z’n allen wat gegeten. Nadat we waren bijgekomen, gingen we tegen de avond weer op pad. Er stond namelijk nog iets moois op het programma: de boomkikker. We zijn hiervoor naar het dorp Eibergen gereden. De boomkikker is zo’n 5 cm groot, heeft zuignapjes en heeft een felgroen uiterlijk. Boomkikkers zitten vaak in groene struiken, waardoor ze moeilijk te vinden zijn. Naarmate de avond vorderde, hoorden we het kenmerkende geluid van de boomkikkers. Boomkikkers kunnen flink wat geluid produceren. Na een paar uur zoeken, vond ecoloog Richard een boomkikker! Onze avond was geslaagd.

 

Boomkikker


Zaterdag: Bekendelle, Steengroeve Winterswijk, Zwillbrocker Venn en Haaksbergerveen

Na een stevig ontbijt zijn we de zaterdag begonnen met een bezoek aan Bekendelle: een natuurreservaat dat bestaat uit een mooi moerasbos met loofbomen, waardoorheen een idyllische, slingerende beek loopt: de Boven-Slinge. Bekendelle is tevens Natura 2000 gebied. Onze ecoloog Amber is met een schepnet de beek ingelopen, op zoek naar vissen. Zij vond daar vele riviergrondels. Natuurlijk hebben we de vissen meteen weer door laten zwemmen. Langs de oever zagen we de bosbeekjuffer fladderen: een mooie, donkerblauwe juffer. In Bekendelle zagen we bovendien de middelste bonte specht. Een natuurfotograaf vertelde ons dat er tot de week daarvoor een nest van een boommarter in dezelfde boom zat als het nest van de middelste bonte specht.

 

 

Bekendelle, middelste bonte specht

 

 

Riviergrondels, weidebeekjuffer

 

Daarna hebben we geluncht en zijn we doorgereden naar de steengroeve van Winterswijk. In deze steengroeve wordt kalksteen gewonnen, maar daar kwamen we natuurlijk niet voor. Wij kwamen voor de oehoe. De oehoe is ’s werelds grootste uil. De oehoe heeft hier in de buurt een nest zitten. Na wat speurwerk met de verrekijker zagen we het oehoevrouwtje, samen met twee jongen. Bij de groeve zagen we ook bijzondere planten, zoals de bijenorchis en de scherpe fijnstraal. We troffen bovendien de pyjamaschildwants aan. Pyjamaschildwantsen danken hun naam aan hun zwart-rood gestreepte uiterlijk.

 

 

Oehoejong, bijenorchis

 

 

Pyjamaschildwants, scherpe fijnstraal

 

We besloten om ook nog even de grens over te gaan naar natuurgebied Zwillbrocker Venn in Duitsland. Het scheen namelijk dat er flamingo’s in dit gebied verbleven. We hoefden er niet zo veel moeite voor te doen om deze soort te spotten. Toen we op de uitkijkpost stonden, zagen we al snel twee soorten flamingokolonies: een groep Caribische flamingo’s, die zich kenmerken door hun felroze kleur, en een groep Europese flamingo’s, welke een stuk lichter van kleur zijn.

 

 

Caribische flamingo's

 

Na het bezoek aan deze mooie natuurgebieden, zijn we nog even in Duitsland gebleven. Op het zonnige terras aan de grens hebben we lekker wat gedronken en gegeten. Ecoloog Joost heeft ons nog getrakteerd op een leuke quiz.

’s Avonds was het tijd voor ‘nachtvlinderen’, oftewel op zoek gaan naar mooie, bijzondere en zeldzame nachtvlinders. We namen een laken en een lamp mee, en gingen op pad naar Haaksbergerveen. Natuurlijk zijn we niet zomaar dit gebied in gegaan: we hadden van tevoren een onderzoeksvergunning gekregen van Staatsbosbeheer. Toen we de lamp aanzetten, krioelde het al snel van de nachtvlinders. Maar ook muggen, knoeten en de relatief zeldzame neushoornkever waren van de partij. Tijdens onze nachtvlinderavond hebben we verschillende bijzondere nachtvlinders gespot, zoals de zeer zeldzame Rhadicoleptus alpestris, groot avondrood, de dennenpijlstaart en de smaragdgroene zomervlinder.

 

 

Nachtvlinderen, groot avondrood

 

Smaragdgroene zomervlinder

 

Zondag: Bergherbos in Montferland

Op de laatste dag van ons teamweekend hebben we een bezoek gebracht aan het Bergherbos in Montferland. Het Bergherbos is 1837 hectare groot en is eigendom van Natuurmonumenten. In dit heuvelachtige bos hebben we een mooie wandeling gemaakt. Hier hebben we onder andere zandhagedissen bekeken. Na onze wandeling was het tijd om naar huis te gaan om lekker na te genieten van dit mooie weekend. Natuurlijk hebben we ons uitvoerig gecontroleerd op teken, want die waren er genoeg. Bij het tellen van onze muggenbulten, zijn we halverwege maar gestopt. Maar dat was het natuurlijk allemaal meer dan waard!

 

Zandhagedis

 

Al met al was het een mooi en gezellig weekend. Het is alleen al heel leuk om met z’n allen het veld in te gaan, maar het vinden van bijzondere soorten is zeker de kers op de taart geweest. Enkele soorten die we graag wilden zien, waren de boomkikker, de kraanvogel en de oehoe. De boomkikker en de oehoe hebben we gezien! De kraanvogel hebben we helaas niet gezien, maar wel gehoord.

 

Waar we volgend jaar naartoe gaan? Dat moeten we nog beslissen. Heb je een suggestie, laat het ons dan weten!

 

Lijkt het je leuk om al onze waarnemingen te bekijken? Dan kan! Een aantal ecologen van Habitus houden hun waarnemingen bij op waarneming.nl: