Wij komen in actie voor de biodiversiteit

Biodiversiteit is een actueel onderwerp. De afgelopen maanden wordt er in het nieuws bijna wekelijks over dit onderwerp gesproken. En dan helaas niet omdat het nu zo goed gaat met de biodiversiteit – integendeel. NRC meldde op 6 mei 2019 het volgende: “Honderden wetenschappers uit meer dan vijftig landen waarschuwen in een mondiaal rapport voor de steeds snellere achteruitgang van natuurareaal en soortenrijkdom.”

 

Hoewel dit zeer zorgwekkend is, is het een goede zaak dat biodiversiteit een veelbesproken onderwerp is. Als we niet met z’n allen in actie komen, gaat de natuur in een steeds rapper tempo achteruit. Habitus voelt zich geroepen om een bijdrage te leveren aan het behouden en verbeteren van de biodiversiteit. Onze ecologen hebben hierover nagedacht en zijn met een idee gekomen. Daarover later in deze blog meer. Eerst gaan we het hebben over het belang van biodiversiteit en hoe het komt dat het zo slecht gaat.

 


Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit gaat over de aanwezige flora en fauna in een specifiek gebied. Alle levende organismen dus. Hierbij kun je denken aan dieren, planten en micro-organismen, maar het gaat nog verder. Al deze levende organismen maken immers deel uit van ecosystemen. Voorbeelden van ecosystemen zijn hoogveen, regenwoud en koraalrif. Niet alleen de levende organismen, maar ook de niet-levende onderdelen als lucht, water en bodem, zorgen samen voor een circulerend systeem. Om de biodiversiteit vast te stellen, dien je naar het volledige plaatje te kijken.

 

Het belang van biodiversiteit

Biodiversiteit is letterlijk van levensbelang. Een diversiteit aan soorten op aarde zorgt ervoor dat de natuur in balans is. Deze variatie maakt leven mogelijk. Zo zorgt biodiversiteit voor landbouw en voedsel, vruchtbare grond, medicijnen, grondstoffen en een stabiel klimaat. Deze ecosysteemdiensten hebben we nodig om te kunnen leven. Zonder een gebalanceerde variatie aan soorten, raken ecosysteemdiensten uit balans en raakt al het leven op de wereld in gevaar, zo ook ons eigen leven

 

Het gaat slecht met de biodiversiteitoranje luzernevlinder

De verscheidenheid aan soorten neemt af, dus we kunnen concluderen dat het slecht gaat met de biodiversiteit. Dat dit zorgwekkend is, weten de meeste mensen wel. Maar lang niet iedereen weet hoe het komt dat het zo slecht gaat met de biodiversiteit. Daar kunnen we een kort antwoord op geven: door toedoen van de mens. We leggen massaal wegen aan, kappen bossen en vissen de zee leeg. De natuur kan niet herstellen van de hoeveelheid grondstoffen die de mens gebruikt. Daarnaast verbruiken we veel energie, waardoor het klimaat verandert, de lucht vervuild raakt en de biodiversiteit afneemt. Ook verspreiden we dier- en plantensoorten over de wereld, wat een gevaar vormt voor inheemse soorten en de biodiversiteit.

 

Ook dichter bij huis zijn we schuldig aan de achteruitgang van de biodiversiteit. Onze achtertuin bijvoorbeeld hebben we het liefst zo netjes mogelijk. Insecten verdelgen we met gif en onze strakke tegelpaden maken we schoon met groene aanslagreiniger. Deze chemische en toxische middelen maken planten, insecten, vogels en zoogdieren dood. Je tuin is misschien netjes aan kant, maar de ecosystemen gaan kapot. Hoog tijd dus om iets terug te doen voor de biodiversiteit. 

 

Wat we kunnen doen

Dit wereldwijde probleem kan best overweldigend zijn. Hoe meer je leest over de huidige slechte staat van de biodiversiteit, hoe moedelozer je ervan kan worden. Maar als we niet in actie komen, wordt het probleem zeker niet opgelost. Werk aan de winkel dus! We kunnen wel degelijk allemaal een steentje bijdragen aan het beschermen van de biodiversiteit. Zo kan je dode bladeren laten liggen, inheemse bloemen planten en een insectenhotel plaatsen. Maar ieder gebied is weer anders, dus als je dit echt goed aan wil pakken is het belangrijk om van tevoren onderzoek te doen naar de huidige staat van de biodiversiteit. Daarmee krijg je inzichtelijk wat er al goed is én wat er beter kan.

 

Habitus en biodiversiteit

Habitus heeft grote ambities en denkt graag in mogelijkheden, zeker als het aankomt op natuurbehoud. Zo kwam ons team op het idee om een dienst te ontwikkelen die klanten helpt om de biodiversiteit in stand te houden en waar mogelijk te verbeteren. Als grote liefhebbers van de natuur willen we natuurlijk niks liever dan dat wij, en vele generaties na ons, kunnen genieten van de natuur en een goed leven hebben. Door overheden, bedrijven en particulieren te helpen bij het in kaart brengen en vergroten van de biodiversiteit op hun perceel, maken we samen meer impact! 

 

Wij noemen deze nieuwe dienst: Quickscan biodiversiteit

 

 

Het hoe en waarom

We hebben deze dienst ontwikkeld, omdat we als ecologisch adviesbureau graag onze bijdrage willen leveren aan het behouden en verbeteren van de biodiversiteit. Met onze expertise adviseren wij onze klanten hoe zij hun perceel biodiverser kunnen maken, of dit nu gaat om een voortuin, een groenstrook of een landgoed. In een Quickscan biodiversiteit brengen we de biodiversiteit van projectgebieden in kaart en maken we de biodiversiteit inzichtelijk door middel van een puntensysteem. Bovendien adviseren we over biodiversiteitsverhogende maatregelen die getroffen kunnen worden. Als de klant ervoor kiest om één of meer van deze maatregelen door ons uit te laten voeren, kunnen we op een later moment meten in hoeverre de biodiversiteit is verbeterd.

 

De voordelen van een Quickscan biodiversiteit

Door een Quickscan biodiversiteit uit te laten voeren, draag je een steentje bij aan de biodiversiteit. Dit brengt vele voordelen met zich mee. Het voornaamste voordeel van een Quickscan biodiversiteit is dat de biodiversiteit in een projectgebied aanzienlijk kan verbeteren. Met een brede variatie aan plantensoorten trek je allerlei insecten, vogels en zoogdieren aan. Een aantrekkelijk stukje natuur heeft ook diverse voordelen voor mensen. Zo creëer je hiermee een gezonde leefomgeving. Met de natuur om ons heen voelen we ons beter, kunnen we makkelijker ontspannen en zijn we productiever. Dit is niet alleen wenselijk in de woonomgeving, maar ook in het openbaar groen en op het werk. En tot slot: door een steentje bij te dragen aan het verbeteren van de biodiversiteit, stimuleer je anderen om hetzelfde te doen. Redenen genoeg om te kiezen voor onze Quickscan biodiversiteit.