Wetgeving

Onze natuurbescherming is cruciaal voor specifieke soorten en daarmee voor het complexe web waaruit biodiversiteit bestaat. Een beknopt overzicht waar die bescherming uit bestaat, vind je op deze pagina.

Omgevingswet

Nederlandse natuur wordt beschermd onder de Omgevingswet, die sinds 1 januari 2024 in werking is getreden. Het uitvoeren van flora- en fauna-activiteiten (activiteiten met mogelijke gevolgen voor flora en fauna) kan niet zonder omgevingsvergunning. Met onze diensten op het gebied van ecologie toetsen we of jouw activiteiten effect hebben op flora en fauna. Zo nodig begeleiden we de vergunningsaanvraag.

Soortbescherming

De bescherming van soorten is onderverdeeld in drie verschillende beschermingsregimes:

  • Vogelrichtlijn (art. 11.37 van het Besluit activiteiten leefomgeving);
  • Habitatrichtlijn, verdrag van Bern en Bonn (art. 11.46 van het Besluit activiteiten leefomgeving);
  • Andere soorten (art. 11.54 van het Besluit activiteiten leefomgeving).

Als er aanwijzingen zijn dat de hierin genoemde soorten aanwezig zijn, moet je onderzoeken of negatieve gevolgen voor deze dieren of planten kunnen worden uitgesloten. Dit geldt ook voor hun nesten, foerageergebieden, voortplantingslocaties, rustplaatsen en eieren.

Gebiedsbescherming

Naast de beschermde soorten zijn er ook beschermde gebieden aangewezen. In Europa is een netwerk van beschermde gebieden opgezet: de zogeheten Natura 2000-gebieden. Voor elk specifiek gebied zijn passende doelstellingen opgesteld, waarmee rekening gehouden dient te worden bij activiteiten die invloed hebben op zo’n gebied. In Nederland zijn daarnaast gebieden aangewezen die vallen onder het Natuurnetwerk Nederland en Bijzondere provinciale natuurgebieden en landschappen. Ook deze gebieden zijn beschermd..