Ons verhaal

Biodiversiteit en soortbescherming

Als ecologisch adviesbureau willen we een bijdrage leveren op twee gebieden: soortbescherming én biodiversiteit. Deze twee kennisgebieden sluiten aan bij onze vaardigheden als team en op deze gebieden ligt de focus binnen de organisatie. We geloven dat deze combinatie essentieel is om invulling te geven aan onze missie.

Missie

Het is onze missie om de biodiversiteit in de Randstad te beschermen en te verhogen. Onze missie staat centraal in alles wat we doen.

Dit betekent dat we er primair zijn voor ‘verhoging van de biodiversiteit’. De projecten die we voor onze opdrachtgevers uitvoeren dragen altijd direct bij aan onze missie. Zij vragen ons ook vanwege onze expertise op het gebied van biodiversiteit en soortbescherming.

In de praktijk betekent dit dat wij vooraf beoordelen of projectaanvragen bijdragen aan deze missie. Projecten die dat niet doen, zullen geen project bij ons worden. Jaarlijks wijzen we daarom diverse opdrachten af, om inhoudelijke redenen. Bijvoorbeeld de vraag om (op basis van een SMP) roekennesten te verwijderen uit bomen. Dit draagt niet bij aan onze missie en daarom besteden we hier geen tijd en energie aan.

Missiewerk in de praktijk

Het ‘beschermen van soorten’ betekent voor ons concreet het behouden van populaties van (zeldzame) soorten in de Randstadregio. Het ‘verhogen van de biodiversiteit’ zien wij als tweeledig, afhankelijk van de functie van een plangebied. Enerzijds kan het gaan over het behalen van een acceptabel minimum aan natuurkwaliteit op plaatsen waar biodiversiteit een ondergeschikt belang heeft. Anderzijds – de projecten die bij ons voorrang krijgen (!) – gaan over het ontwikkelen van een hoge biodiversiteits- en natuurwaarde op locaties waar natuur voorrang krijgt. Het faciliteren van natuurlijke processen heeft daarbij altijd de voorkeur, maar is veelal niet haalbaar in de drukke Randstad waar iedere vierkante meter grond vaak meerdere belangen dient. Het vaststellen van de uitgangspunten om mee te werken, vormt een belangrijk onderdeel in het adviesproces. In onze adviezen over nieuwe ontwikkelingen op een specifieke locatie, kijken wij eerst naar behoud van bestaande natuurwaarden. Natuur ontwikkelen vraagt immers tijd, vaak meer dan tientallen jaren. En alles wat je kan behouden, hoef je niet te herstellen. Behoud scheelt dus tijd.

BHAG

Onze BHAG (Big Hairy Audacious Goal) luidt: ‘Wij werken enkel aan projecten die een duidelijk meetbare positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit, voor gelijkgestemde opdrachtgevers’. We maken daarom onderscheid in projecten en klanten, variërend van label A t/m D, afhankelijk van de aansluiting bij de missie. Om de waarde van projecten voor de biodiversiteit ieder jaar toe te laten nemen, stellen we jaarlijks hogere doelen om meer A-projecten (dan B, C of D-projecten) uit te voeren en meer voor A-klanten (dan voor B, C, of D-klanten) te werken. Benieuwd hoe wij projecten en klanten indelen (A t/m D)? Neem dan contact op met Amber Heitman, contactpersoon klantrelaties.

Duurzame relaties

Net als in de natuur zijn langdurige relaties bijzonder waardevol. Dat kan een symbiotische relatie zijn, waarbij de samenleving voor ten minste een van de organismen gunstig is. Maar wij zoeken idealiter naar relaties die voor beide partijen voordeel oplevert. We doen ons uiterste best om bestaande, langdurige werkrelaties te behouden, net als bestaande natuurwaarden. Dit geldt zowel voor collega’s in het team, maar ook voor partners die ons helpen en uiteraard in het bijzonder voor gelijkgestemde opdrachtgevers. De relaties zijn waardevol voor ons en daar nemen we graag de tijd voor.

Teamleden - Habitus

Werkgebied

In de Randstad liggen onze roots, maar nog belangrijker: in dit sterk verstedelijkte gebied is enorm veel winst te behalen in de bescherming én versterking van de biodiversiteit. Voor deze missie voelen wij als team een gezamenlijke, intrinsieke motivatie. We beperken ons daarbij graag tot deze regio. We zijn niet op zoek naar meer werk, omzet of groei in collega’s of vestigingen, maar naar een grotere kwalitatieve bijdrage aan onze missie. Dat is voor ons het allerbelangrijkst.

Van de Randstad hebben we de meeste regiokennis opgedaan, vooral de dorpen en steden waar we vele onderzoeken hebben uitgevoerd, waaronder in de gemeente Rotterdam, het havengebied van Amsterdam, Nieuwkoop en Den Haag.

Maar we geloven ook dat we beter aan onze missie kunnen bijdragen als we onze energie steken in nog betere soortenkennis over dit gebied én betere relaties met gebiedspartijen, waaronder natuurverenigingen met waardevolle gebieds- en soortenkennis. Zo denken we plant- en diersoorten nog beter te kunnen beschermen en (zeker in de toekomst) meer verbanden te kunnen leggen tussen projectgebieden en populaties van soorten.

Wij vinden dat we als kenner van dit gebied de verantwoordelijkheid hebben om opdrachtgevers te helpen met adviezen die waarde genereren voor de biodiversiteit. Daarom spreken we heel duidelijk de ambitie uit om onszelf binnen enkele jaren geheel te beperken tot ons werkgebied.