Biodiversiteit

Als organisatie is onze primaire focus het beschermen van de biodiversiteit. Dit is onze topprioriteit en daarom onze missie.
Wereldwijd is er een negatieve trend in biodiversiteit. Binnen enkele decennia worden zelfs een miljoen soorten in hun voortbestaan bedreigd.

‘Nederland is kampioen biodiversiteitsverlies in Europa’

Dit komt vooral door het intensieve gebruik van het landschap en het kleine percentage aan natuurgebieden. De natuur die er is dient vaak meerdere belangen, zoals recreatie en waterberging.

Daar komt bij dat de waterkwaliteit in algemene zin slecht is. Minder dan 1 % van onze oppervlaktewateren voldoet aan alle Europese eisen. Op het Nationaal Dashboard Biodiversiteit staat geen enkele indicator op groen.

Invloed exoten

Naast habitatverlies vormt de opmars van invasieve exoten ook een directe bedreiging voor onze Nederlandse biodiversiteit. Op het land overwoekeren soorten zoals de dijkviltbraam inheemse vegetaties met daarin zeldzame soorten. De soort vormt een monotone structuur die successie verhindert en onaantrekkelijk is voor broedvogels.

Onder water zorgen Amerikaanse rivierkreeften voor troebel water door het constante gewoel in de bodem en het afknippen van waterplanten.

Door het meebrengen van de kreeftenpest is de onze inheemse Europese rivierkreeft vrijwel uitgestorven. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Habitus - Onderzoek soorten biodiversiteit

Meer dan totaal aantal soorten

Biodiversiteit gaat echter niet enkel over het totaal aantal soorten, want dan wordt voorbij gegaan aan de voorwaarden voor biodiversiteit. Genetische diversiteit, de grootte en het aantal populaties en verbindingen tussen leefgebieden van een soort zijn essentieel voor een duurzaam. Het aantal individuen van een soort op een locatie is indicatief voor de kwaliteit van een leefgebied. Het is belangrijk om dit mee te wegen in het beoordelen van de biodiversiteitswaarde.

Druk blijft onverminderd groot

De biodiversiteit staat sterk onder druk in Nederland en komt het sterkst in het geding in de overbevolkte Randstad. Deze druk zal enkel sterker worden in de komende decennia. We zullen de handen ineen moeten slaan om te voorkomen dat we een kantelpunt (ecological tipping point) bereiken met het massaal uitsterven van soorten als gevolg. Duidelijk is dat de biodiversiteitscrisis actueel is en er daarom nu actie vereist is!

Habitus in actie

Als organisatie is onze primaire focus het beschermen van de biodiversiteit. Dit is onze topprioriteit en daarom onze missie. Om een zo’n groot mogelijk effect te bereiken, voeren we projecten uit voor opdrachtgevers die gelijk gestemd zijn en de ernst inzien van de biodiversiteitscrisis waar we in verkeren.

Om concreet te werken aan het beschermen en versterken van de biodiversiteit, bieden we jou als opdrachtgever, passende diensten aan.

Habitus ondersteund in het beschermen en versterken van de biodiversiteit

Dienstenaanbod

Ben je de eigenaar of beheerder van één of meerdere terreinen waar je mee aan de slag wil? Dan gaan we graag met jou in gesprek over de beste aanpak in jouw situatie. We inventariseren jouw wensen en leveren maatwerk om een zo’n groot mogelijke effectiviteit te behalen. Ter inspiratie hebben we enkele veelvoorkomende klantvragen hieronder uitgewerkt.

Kwetsbare of zeer zeldzame soort beschermen

Bijvoorbeeld de platte schijfhoren, patrijs, grote modderkruiper of geelstaartklaverzandbij.

Bijna overal zijn kwetsbare soorten aanwezig die jouw hulp kunnen gebruiken. Wij helpen jou bij het vaststellen van deze soorten.

Hoe? Bescherm het habitat door te optimaliseren in kwaliteit en te vergroten in kwantiteit. Een buffer beperkt de impact van verstoringen.

Wat doet Habitus voor jou? Eerst identificeren wij de belangrijkste soort waar jij als provincie, gemeente of terreinbeheerder een verantwoordelijkheid voor hebt. Na deze identificatie maken we monitoringsplan om de omvang (aantal individuen) én verspreiding van de soort tot in detail vast te leggen binnen jouw terrein. Ieder jaar vindt een locatiebezoek plaats en leveren we een monitoringrapport met verbetermaatregelen voor versterking van de soort

Bestaande natuurwaarden versterken

Bijvoorbeeld een oude bosgroeiplaats of in verval zijnde knotwilgen langs een getijderivier. Of soorten zoals liggend bergvlas, tengere distel of zandhommel.

Als je niet weet welke natuurwaarden aanwezig zijn, helpen we jou hierbij.

Hoe? Inventarisatie van aanwezige waarden, waaronder kwetsbare soorten en (oude) landschapselementen.

Wat doet Habitus voor jou? Afhankelijk van de uitgangssituatie stellen we een aanpak op voor, zoals:

  • Graslandfase bepalen
  • Inventariseren van Rode Lijst-soorten
  • Nectarindex(waarde) bepalen
  • Visie opstellen over Ecozones/ Ecologische verbindingszones (EVZ)
  • Faunapassages monitoren op effectiviteit
  • Maaibeheer optimaliseren of Kleurkeur toepassen.

Nieuwe natuur ontwikkelen

Bijvoorbeeld een saai grasland omvormen naar een kruidenrijke insecten-oase. Of een onlangs vergraven perceel optimaal inrichten voor zoogdieren, waaronder marters.

Wij helpen jou met het maken van een logische en onderbouwde keuze die rendement oplevert voor de natuur.

Hoe? Vaststellen van de uitgangssituatie (bodem & waterhuishouding) en potenties voor flora en fauna.

Wat doet Habitus voor jou?

  • Quickscan biodiversiteit. Deze snelle scan levert jou direct inzicht in de meest kansrijke top 3 aan natuurkansen.
  • Basiskwaliteit natuur. Wil je meer gedegen aan de slag gaan en alvast voorbereid zijn op de toekomst? Dan helpen we je de basis op orde te brengen volgens de methode van de ‘Basiskwaliteit natuur’(BKN). We maken een landschapsanalyse voor jouw gebied, stellen passende doelen op én inventariseren de BKN basis- en plussoorten.