Ecologische gebiedsontwikkeling Nieuwe Driemanspolder

Welkom in de Nieuwe Driemanspolder, een nieuw natuurgebied waar natuur en recreatie en samenkomen in een dichtbevolkt deel van de Randstad. Dat levert een interessante mix op van stakeholders, waaronder vogelaars, windsurfers, paardenruiters, het waterschap en bewoners van de naastgelegen woonwijk Leidschenveen. Het gebied wordt in tijden van veel neerslag en wateraanvoer ook ingezet voor piekwaterberging; het is dus eigenlijk een grote badkuip.

  • Ecologische gebiedsontwikkeling
  • Nieuwe Driemanspolder
  • Vermeulen Groep

Visie en advies voor nieuwe natuur

Het natuur- en recreatiegebied wordt door natuurliefhebbers zeer gewaardeerd vanwege de aanwezige soortenrijkdom. Met name onder vogelaars heeft het gebied een aanzienlijke reputatie verkregen door vele zeldzaamheden die worden gezien. Er is zelfs een nieuwe vogelsoort voor Nederland ontdekt.

Beheer en ontwikkeling

De Vermeulen Groep is momenteel de beheerder van het gebied op basis van een UAV-GC-contract vanuit de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg. Habitus adviseert de aannemer Vermeulen over het beheer en de verdere gewenste natuurontwikkeling in het gebied.

Doelen en monitoring

Om richting te geven aan de ontwikkeling hebben we allereerst een natuurvisie opgesteld. Daarna zijn 8 specifieke natuurdoelen geformuleerd. Deze natuurdoelen zijn enerzijds behoudend van aard, bijvoorbeeld ‘behoud van essentiële vliegroutes van meervleermuis’. En anderzijds ambitieus en haalbaar op termijn, zoals ‘de roerdomp is aanwezig als broedvogel vanaf 2025’. Om de voortgang van de doelen actief te meten, verrichten we jaarlijks monitoring naar de effectiviteit van het beheer. Zo nodig sturen we bij. Soortgroepen die we specifiek in de gaten houden zijn vogels, vlinders, waterslakken, vleermuizen en planten.

Ontwikkeling natuurgebied Nieuwe Driemanspolder

Bioblitz

Omdat het volgen van de ontwikkeling van een nieuw natuurgebied zeer interessant is, proberen we veel in het veld te zijn. Eén van de manieren om snel meer ogen in het gebied te krijgen is door het organiseren van zogenaamde bioblitzes. Een bioblitz is een uitdaging om binnen een bepaalde tijd, in een bepaald gebied, zoveel mogelijk verschillende soorten te vinden. Omdat er tegenwoordig goede software (apps) zijn om soorten vanaf een foto te determineren, kan iedereen met een smartphone hieraan meedoen. In 2022, 2023 en 2024 is het ons steeds weer gelukt om nieuwe soorten voor het gebied te vinden!

Unieke aanpak

De Habituswerkwijze is goed herkenbaar in dit project. Eerst een visie vormen, daarna meetbare natuurdoelen stellen en deze met passende beheermaatregelen ondersteunen. Het beheer wordt actief gemonitord door jaarlijks de effecten op meerdere indicatieve soortgroepen te bepalen. Daarnaast passen we nieuwe ontwikkelingen (Bioblitz) in om meer over zoveel mogelijk over het gebied te weten te komen. Dat is informatie die ook het beheer en daarmee de aanwezige soorten ten goede komt. Met deze aanpak streven we naar een bloeiende toekomst voor dit nieuwe natuurgebied!