Quickscan of natuuronderzoek voor uw project

Wilt u voor uw project een ecologische quickscan uit laten voeren in Zuid-Holland? Habitus voert deze vakkundig voor u uit. U bent namelijk verplicht om de mogelijke gevolgen van uw activiteiten aan beschermde soorten in kaart te brengen. Deze verplichting volgt uit de Habitatrichtlijn, een Europese afspraak die in de Nederlandse Omgevingswet (Ow) is vastgelegd. Tussen 2017 en 2024 was dit de Wet natuurbescherming, en voor 2017 was dit de flora- en faunawet.

 

Beschermde flora- en faunaonderzoek

De quickscan geeft een indicatief maar betrouwbaar beeld van de natuurwaarden die binnen een bepaald gebied potentieel aanwezig zijn. Het is dus geen vaststellend onderzoek, maar een ecologische risico-inventarisatie. De quickscan beantwoordt de vraag of de kans bestaat dat er beschermde flora- of faunasoorten op uw projectlocatie aanwezig zijn.

 

Natuuronderzoek door Habitus

Een slecht uitgevoerde quickscan kan als gevolg hebben dat de onderbouwing niet als afdoende wordt beschouwd door het bevoegd gezag. In dat geval dient deze opnieuw te worden uitgevoerd, met alle extra kosten en tijd van dien. Een ecologische quickscan laat u dus niet zomaar bij de eerste de beste partij uitvoeren. Habitus is een betrouwbare en kundige partner voor het uitvoeren van grondig onderzoek in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Ook maken we uitvoerige rapporten op die essentieel zijn voor een snelle acceptatie van uw aanvragen.

 

De Quickscan flora en fauna

Hoe gaan we te werk?

  1. U ontvangt van ons een offerte voor de uit te voeren werkzaamheden.
  2. We sturen u een vragenlijst toe voor meer informatie over uw planning, werkzaamheden en toegang tot het projectgebied.
  3. We starten het veldonderzoek waarin we op zoek gaan naar sporen die de potentiële aanwezigheid van beschermde soorten aantonen.
  4. Om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen organiseren we een interne bespreking met een andere ecoloog.
  5. We stellen een rapportage op en bieden de conceptrapportage aan.
  6. Na het opvolgen van eventuele feedback stellen we het definitieve rapport op.
  7. U dient zelf het rapport in bij het bevoegd gezag (de gemeente of provincie).

Op deze pagina staat een uitgebreidere beschrijving van onze werkwijze voor een Quickscan. 

 

Wat als er een beschermde soort wordt aangetroffen?

Wanneer blijkt dat er potentie is voor aanwezigheid van een beschermde soort in uw projectgebied, dan adviseren wij om een vervolgonderzoek uit te laten voeren. Deze dient plaats te vinden in de periode waarin de betreffende soort aanwezig is in het gebied. Veelal is dit in de periode van maart tot en met oktober.


Wilt u een gedegen onderzoek laten uitvoeren door een ervaren partij? Neem contact met Habitus op voor de mogelijkheden.