Marters, wezels, hermelijnen op uw terrein in Noord-Holland?

Marters op uw bouwgrond?

Het uitvoeren van een ecologische quickscan is een verplichting die volgt uit de Habitatrichtlijn, een Europese afspraak die in de Nederlandse Wet natuurbescherming (Wnb) is vastgelegd. Tot 2017 was dit de flora- en faunawet. Wanneer hieruit blijkt dat uw grond  vermoedelijk het leefgebied van kleine marters (wezel, hermelijn, bunzing) betreft, dient u in Noord-Brabant, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Zeeland een marteronderzoek in te stellen. Ditzelfde geldt voor steen-, en boommarter in alle provincies.

 

Onderzoek ook voor bunzingen, hermelijnen en wezels

Niet alleen voor marters is het in Noord-Holland verplicht om een onderzoek uit te laten voeren. De regels hebben betrekking op alle marterachtigen. Schakel Habitus dus ook in voor:

  • onderzoek naar wezels;
  • onderzoek naar de steen- of boommarter;
  • onderzoek naar de aanwezigheid van hermelijnen;
  • bunzingonderzoek;

 

Een marterachtigen onderzoek uit laten voeren

Wanneer de marters, bunzingen, wezels of hermelijnen zelf niet gehuisvest zijn op uw terrein wil dat nog niet direct zeggen dat u vrijgesteld bent van marterachtigen onderzoek. Ligt het leefgebied van marters naast dat van u en is uw terrein essentieel voor marters om hun verblijfplaats te bereiken? Ook dan dient een marteronderzoek uitgevoerd te worden op uw terrein in Noord-Holland.

 

De stappen in het marteronderzoek

Bij het onderzoek naar marters, wezels, hermelijnen of bunzingen doorlopen we een aantal stappen:

  1. Verkennend veldonderzoek

Een van onze ecologische deskundigen bestudeert het gebied en maakt een inschatting of deze geschikt is als leefgebied, verblijfplaats of verbinding voor marterachtigen.

  1. Uitgebreid veldonderzoek

Wanneer de aanwezigheid van marterachtigen niet uitgesloten kan worden voeren we vervolgonderzoek uit.

  1. De effectbepaling

Na het nader onderzoeken van de leefsituatie en -omgeving wordt bepaald wat het effect van uw activiteiten op de marterachtigen is. Wanneer de activiteiten in strijd zijn met de verbodsbepaling kijken we hoe de schade geminimaliseerd kan worden.

  1. Rapportage

Alle observaties, onderzoeksresultaten en aanbevelingen worden samengevoegd in een rapport.

  1. Ontheffing aanvragen

Wanneer uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van marterachtigen aannemelijk is en de activiteit een negatief effect heeft op de dieren, vraagt u een ontheffing aan. Deze dient u in bij het betreffende bevoegd gezag.

 

Marterachtigen onderzoek door Habitus

Een kwalitatief onderzoek en rapport zijn essentieel voor het indienen van uw aanvragen bij het bevoegd gezag. Habitus heeft ruime kennis en ervaring op het gebied van ecologische vraagstukken. We voeren het hele jaar door marteronderzoeken uit, met name tijdens de periode van mei tot en met augustus.


Wilt u laten onderzoeken of er marters op uw bouwgrond gehuisvest zijn of heeft u vragen over onze marteronderzoeken? Neem gerust contact met Habitus op.