Kennisweekend Belgische Ardennen

Kennisweekend Belgische Ardennen

Om onze kennis van zeldzame en zuidelijke soorten te vergroten zijn we in het weekend van 8 t/ 10 september 2017 afgereisd naar de omgeving van Nismes in België.

We zijn vrijdagmiddag gestart bij een van de mooiste kalkgraslanden die België rijk is, namelijk Le Fondry des Chiens. Naast de prachtige uitgesleten kalkrotsen, hebben we ook een aantal leuke waarnemingen gedaan, waaronder veldgentiaan, sikkelgoudscherm, kleine steentijm, ruige weegbree, rood-zwarte sikkelwants, gladde clausilia, zoemertje, sikkelsprinkhaan, bleek blauwtje, hazelworm en muurhagedis (zie foto).

’s Avonds zijn we bij Lac de l’Eau d’Heure op zoek gegaan naar vleermuizen. Hier vonden we watervleermuis, gewone dwergvleermuis en ruige dwergvleermuis. Op de oevers vonden we nog enkele plantjes slijkgroen en in het water zaten veel Californische rivierkreeften, een uitgezette exoot (zie foto).

Zaterdag zijn we in Nismes stad begonnen. Door de vele regen die was gevallen bleek het water in de beek echter bijzonder hoog te staan, waardoor scheppen erg moeilijk bleek. Toch wisten we nog enkele vissen te vangen, namelijk winde, baars en elrits! Omdat de zon even tevoorschijn begon te komen zijn we naar een ander prachtig kalkgrasland gegaan, namelijk Tienne Breumont. Ook hier waren weer typische kalkgraslandsoorten te vinden, zoals aarddistel, geel zonneroosje, echte gamander, witte engbloem, verfbrem en kruiptijm. Ook aan sprinkhanen ontbrak het niet, zo vonden we onder andere zoemertje, lichtgroene sprinkhaan, duinsabelsprinkhaan, heidesabelsprinkhaan, rosse sprinkhaan, gouden sprinkhaan, boskrekel, gewoon doorntje en zwart wekkertje. Uit een jeneverbes klopten we diverse wantsen, zoals de prachtridderwants, jeneverbeskielwants en de grauwe schildwants.

 

Bij terugkomst bij het huisje liep er een lichte aardslak door de tuin, een zeer zeldzame soort in het zuiden van België. Na wat gegeten te hebben, zijn we ’s avonds naar de grotten ten noorden van Couvin gegaan om minder algemene vleermuizen te horen. Dat is bijzonder goed gelukt met soorten als franjestaart, bechsteins vleermuis en kleine hoefijzerneus! De natte muren bleken daarnaast ook bijzonder veel slakkensoorten en aantallen te herbergen, waaronder steenbikker, opgerolde tandslak, gestippelde kielnaaktslak, gladde clausilia, mostonnetje, donkere torenslak, grote aardslak, gekielde loofslak en bolle duinslak. Wat een avond!

 

Zondag hebben we de reis afgesloten met een kort bezoek aan een gekanaliseerde beek bij Silenrieux waar we nog een waterspreeuw, ijsvogel en zwervende heidelibel zagen. We hebben nog in de beek geschept, maar verder dan baars en driedoornige stekelbaars zijn we helaas niet gekomen. Daarna zijn we doorgereden naar de Kalmthoutse heide boven Antwerpen. Ook hier nog een aantal sprinkhanen tegengekomen, zoals heidesabelsprinkhaan en knopsprietje. Verder veel paardenbijters in de lucht en rond het ven veel gewone pantserjuffers en enkele tangpantserjuffers.